Kokosowe ciastka dla nietolerujących glutenu

Któż z nas nie lubi słodkości? Często pozwalany sobie na drobne żywieniowe przyjemności, takie jak ulubiony wafelek, tabliczka czekolady czy ciastka upieczone przez babcię. Dzięki temu odczuwamy przyjemność z jedzenia, które jest przecież podstawową życiową potrzebą. Musimy jednak pamiętać, że to co smaczne, nie zawsze jest zdrowe, a słodkie wyroby powinniśmy zawsze spożywać  w rozsądnych ilościach.

Pyszne kokosowe ciastka bez dodatku glutenu

kokosowe ciastka bezglutenoweZdrowa, zbilansowana dieta jest podstawą utrzymania szczupłej sylwetki, dobrego samopoczucia i odporności na choroby. Nie może w niej zabraknąć warzyw i owoców, produktów pochodzenia roślinnego, bogatych w białko, witaminy i zdrowe tłuszcze. Nie powinniśmy natomiast przesadzać z cukrem, który nie wnosi zbyt wiele do naszego organizmu i jest szybko spalany. Ponadto niektórzy z nas cierpią na nietolerancje pokarmowe, które sprawiają, że nie zawsze możemy spożywać określone typy produktów. Ostatnimi czasy taką znaną chorobą jest celiakia, która objawia się nietolerancją glutenu. Wydawać by się mogło, że jego całkowite wyeliminowanie z diety jest niemożliwe, w końcu znajdziemy go niemal wszędzie. Na szczęście jednak społeczna świadomość w zakresie profilaktyki tej choroby stale wzrasta i dziś bez problemu kupimy bezglutenowe zamienniki ulubionych wypieków czy słodkości. Kokosowe ciastka bezglutenowe możemy zrobić sami w domu, kupić w cukierni lub supermarkecie. Wypiekane z najwyższą starannością posmakują wszystkim, zarówno tym spożywającym gluten, jak i tym zmuszonym go unikać. Dzięki takim ciasteczkom nie musimy rezygnować z naszych ulubionych słodkości. Musimy jednak uważać, by kokosanki rzeczywiście nie zawierały glutenu – warto dopytać sprzedawcę w sklepie, czy dany produkt nadaje się do spożycia dla osób cierpiących na nietolerancję. Dzięki temu unikniemy przykrych i groźnych dla zdrowia sytuacji. Nawet bowiem niewielka ilość glutenu w spożywanym pokarmie może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Jeśli jednak kokosowe ciastka są bezpieczne i nie zawierają tego składnika, możemy bez obaw zjeść kilka z nich przed telewizorem lub do poobiedniej kawy.

Radość z jedzenia to podstawowy element budowania codziennego zadowolenia. Jeśli jesteśmy najedzeni, spożyliśmy pełnowartościowy posiłek, który dodatkowo bardzo nam smakował, z pewnością wprawi nas to w dobry humor na resztę dnia. Nawet gdy nie możemy spożywać glutenu, nie powinniśmy się martwić – bezglutenowe zamienniki ulubionych potraw pomogą nam cieszyć się jedzeniem tak samo, jak wszyscy.