Plastikowe opakowanie na żywność

 

W zależności do rodzaju żywności, należy dobrać odpowiedni pojemnik pod względem wielkości i materiału z jakiego jest wykonany. Mamy dostępne małe, jednorazowe pudełka, pojemniki w kształcie brył sześciennych z pokrywkami, lub klasyczne kwadratowe z praktycznymi przegródkami, dzielącymi różne rodzaje posiłków. Z takich opakowań najchętniej korzystają restauracje serwujące potrawy na wynos, bary szybkiej obsługi, wszelkie bary mleczne, czy cukiernie, a nawet niektóre warzywniaki.

Co możemy przechowywać w jednorazowych opakowaniach?

opakowania jednorazowe plastikowe do żywnościPojemniki do żywności mają szerokie zastosowanie w branży spożywczej, bo można w nich przechowywać gotowe dania garmażeryjne, wszelkiego rodzaju sałatki, desery, ciasta, a nawet lody i owoce. Mają przeróżne kształty o pojemności dwieście, trzysta pięćdziesiąt, pięćset mililitrów, albo litrowe. Wyroby cukiernicze nie potrzebują specjalnych warunków do przechowywania, dlatego zwykłe, plastikowe pojemniki zamykane na zatrzaski będą idealne. W takich warunkach mogą być długo przechowywane w warunkach chłodniczych. Opakowania bez pokrywek sprawdzają się przy sałatkach, czy lodach, które są niemalże od razu konsumowane i nie wymają przykrycia. Niektóre pojemniki mają dołączone sztućce w postaci plastikowych łyżeczek, bądź widelców. Opakowania jednorazowe plastikowe do żywności muszą posiadać certyfikaty unijne i specjalne atesty, które potwierdzają ich bezpieczny kontakt z żywnością. Najczęściej jest to tworzywo sztuczne PET, które popularnie jest stosowane do wytwarzania butelek, w których sprzedawana jest woda mineralna. Jednorazowe opakowania mogę też być wykonane z aluminium, albo ze styropianu. Takie pojemniki mają właściwości termiczne i mogą być stosowane do serwowania potraw gorących ponieważ się nie stopią. Firmy cateringowe często korzystają z modeli tworzonych specjalnie dla nich, ponieważ ich skład nieco się różni od tych popularnie dostępnych. Do cateringu są to opakowania wykonane z czarnego styropianu z domieszką nylonu, który zapewnia śliską powierzchnię wewnątrz pojemnika.

Także w sklepach spożywczych dostaniemy mięso, czy wędliny, próżniowo zafoliowane w jednorazowych opakowaniach, w których mogą być przechowywane przez długie dni. Jednorazowe pojemniki stopniowo wypierają stosowanie woreczków foliowych, czy papierowych torebek, bo są bardziej praktyczne i wygodne w stosowaniu dla klientów. Duża konkurencja na rynku opakowań do żywności, powoduje, że ich ceny stale spadają i są bardzo atrakcyjne dla klientów, którzy zawsze szukają oszczędności.