Profesjonalna przeszkolna witryna

 

Obecnie wiele jest programów o tym jak prowadzić restaurację, sklep czy inną działalność. Możemy też znaleźć różnego rodzaju poradniki, artykuły, filmiki czy blogi oraz fora internetowe. Praktycznie wszystko jest dokładnie opisane i dzięki temu, gdy chcemy rozpocząć jakąś działalność gospodarczą, a nie mamy w tym zakresie dużej wiedzy, to warto najpierw zapoznać się właśnie z którymś z poradników. Dziś skupimy się głównie na branży gastronomicznej. Tym bardziej, że na rynku jest bardzo dużo lokali i ciężko się wybić.

Przeszklona lodówka na zapleczu

szafa chłodnicza przeszklonaW tej branży możemy mieć różne pomysły. Może to być bar, pub, restauracja, sala weselna, klub taneczny, jadłodajnia, bar mleczny oraz wiele innych. W każdym jednak z tych lokali niektóre rzeczy się powtarzają, ponieważ wpływają one na szybkość i jakość pracy. Przecież chodzi o to, aby sobie maksymalnie ułatwić pracę i nie marnować czasu na niepotrzebne rzeczy. Mamy na to naprawdę duży wpływ, tym bardziej gdy zaczynamy działalność od zera. Przykładem takiego wyposażenia, które jest wręcz obowiązkowe, aby praca szła sprawnie, jest szafa chłodnicza przeszklona. Nie ma znaczenia czy będzie ona na zapleczu czy też w lokalu. Nie ma też znaczenia co będzie w niej przechowywane- czy będzie to piwo lub inne alkohole, czy żywność gotowa lub surowe warzywa i owoce, mięso lub nawet wyroby cukiernicze. Chodzi po prostu o to, że dzięki temu, że szafa jest przeszklona. Wydaje się to mało znaczące, ale bardzo usprawnia to obsługę klienta w każdym lokalu. Dzięki niej obsługa nie musi szukać produktów i od razu wie czego gdzie ma szukać. Na przykład, gdy w każdej lodówce jest inny rodzaj piwa, to od razu wiemy gdzie się udać i z której lodówki wyciągnąć. W restauracji gdzie produktów jest więcej to tym bardziej jest to ważne, bo przeważnie w jednej lodówce są warzywa a w innej owoce, ciasta, mięsa, sałatki. Dzięki przeszklonej witrynie od razu wiadomo, gdzie czego szukać. Często te witryny są w chłodniach, więc tym lepiej aby nie stać tam byt długo, ponieważ można szybko się rozchorować.

Jak widzimy, czasem jedna rzecz, która wydaje się mało znacząca, ma ogromny wpływ na to jak będzie funkcjonować nasza restauracja czy też bar albo sala weselna. Dlatego też zanim wydamy na coś pieniądze, warto zorientować się co nam będzie naprawdę potrzebne. Można też porozmawiać z kimś kto prowadzi lokal podobny do tego, jaki planujemy otworzyć. Może nam on przekazać wiele cennych rad i oszczędzić dzięki temu nerwów, stresu i niepotrzebnych wydatków.