Próżniowe pojemniki z pompką do przechowywania żywności

O tym jak przechowywać żywność, żeby nie traciła swoich walorów i właściwości napisano nie jedną książkę. Mnogość rozwiązań oferowanych dzisiaj w tym zakresie daje możliwość dopasowania ich do indywidualnych potrzeb. Począwszy od wzorowo wyposażonej spiżarni a skończywszy na oddzielnej szafce w małej kuchni – każdy może tu znaleźć jakieś pole do działania według własnych upodobań.

Pojemniki z pompką czyli żywność w próżni

pojemnik próżniowy z pompkąW dzisiejszych czasach dużo łatwiej jest nam bezpiecznie przechowywać żywność nawet przez bardzo długi czas. Pomijając tak oczywiste dla nas sprzęty jak lodówki czy zamrażarki, łatwy dostęp do wszelkiego rodzaju pojemników czyni przechowywanie żywności znacznie łatwiejszym i przyjemniejszym niż miało to miejsca za czasów naszych babć. Pozbawione udoskonaleń, do których my mamy łatwy dostęp, musiały włożyć sporo prazy w odpowiednie przetworzenie żywności tak, żeby nadawała się do długoterminowego przechowywania. I chociaż dzisiaj również suszymy, wędzimy, kisimy i wekujemy różne produktu to jednak mamy daleko bardziej większy wybór w kwestii samego przechowywania. Ponadczasowe słoiki sprawdzają się idealnie do robienia weków i kiszonek. Jednak są zbyt duże i niewygodne w przechowywaniu żywności w lodówce. Do tego celu znacznie lepszym rozwiązaniem będą wszelkiej maści pojemniki z przykrywkami, zarówno plastikowe jak i szklane. A ze wszystkich pojemników tego rodzaju ten najbardziej skuteczny i zapewniający najdłuższą świeżość to pojemnik próżniowy z pompką. Takie pojemniki sprawdzają się idealnie w przechowywaniu serów, wędlin czy warzyw, które pozbawione dopływu powietrza zachowują swoją świeżość nawet kilkukrotnie dłużej niż w przypadku przechowywania w zwykłym pojemniku. Szklane słoje, z których możemy odessać powietrze za pomocą wygodnej pompki doskonale sprawdzają się w przechowywaniu ciastek czy płatków śniadaniowych stanowiąc przy tym efektowną dekorację kuchni. Dodatkowo, przechowywanie żywności w tego rodzaju pojemnikach jest dużo bardziej ekonomiczne z punku widzenia zajmowanego miejsca, daje wygodny dostęp do żywności oraz pozwala na zachowanie maksymalnej higieny równocześnie zabezpieczając przed wydostaniem się zawartości lub zapachu produktów na zewnątrz.

Decydując się na zakup pojemników próżniowych warto się upewnić, że są one wykonane z certyfikowanych materiałów, bezpiecznych i przeznaczonych do przechowywania żywności. Jeżeli wybieramy pojemniki plastikowe, dobrze jest wybrać te odporne na temperaturę, umożliwiające zarówno mrożenie produktów jak i ich podgrzewanie. Lepiej jest również zaopatrzyć się w większą ilość mniejszych  pojemników co pozwoli na  próżniowe przechowywanie większej ilości różnych produktów.